Beethovenista ja Bachista Benny Goodmanin kautta Beatlesiin, me ihmiset olemme aina nauttineet musiikista, ja kaikki edellä mainitut ovat olleet oman aikakautensa suosikkeja. Sitä mukaa kun äänentoistolaitteet ovat kehittyneet ja uudistuneet, olemme kuunnelleet musiikkia yhä enenevässä määrin ja mitä erilaisimmilla tavoilla ja laitteilla. Musiikista ja sen kuuntelusta on tullut kaikkien oikeus, ja myös itse musiikki on muuttunut valtavasti viime vuosikymmeninä. Isovanhempiamme ja vanhempiamme ilahduttanut ja tanssittanut rock’n’roll on antanut jalansijaa monille uusille genreille, niiden joukossa myös 1990-luvun alussa kehittynyt elektronisen musiikin tyylilaji, trance.

Trance-musiikin vaikuttajina pidetään house- ja teknomusiikkia, ja sitä pidetään myös usein huomattavasti melodisempana kuin muita elektronisen tanssimusiikin lajeja. Ei ihme, että 1990-luvun puolivälissä trance nousi suurten massojen suosioon, ja musiikkitapahtumia alkoi siirtyä pienemmistä tehdashalleista suurempiin klubeihin, tai jopa esiintymisareenoihin. Esiin alkoi nousta isoja trance-artisti- ja DJ-nimiä ja hollantilainen Tiësto on ehdottomasti yksi tunnetuimmista tranceartisteista.

Soittava hollantilainen

DJ Tiësto, joka on oikealta nimeltään Tijs Michiel Verwest, syntyi tammikuussa 1969 Bredassa, Alankomaissa. Hän kiinnostui 12-vuotiaana musiikista, ja jo 14-vuotiaana hän toimi DJ:nä koulunsa juhlissa. Hänen nuoruutensa osui hyvin yhteen jo 1980-luvulla alkaneeseen house- ja teknomusiikin nousukauteen, ja sittemmin varhaisella 1990-luvulla tyylilajin muuttumiseen enemmän trancen eri suuntauksiin tai alatyyleihin, joita ovat muun muassa eurotrance, tech trance ja dream trance. Ammattilainen Tiëstosta tuli viimeistään vuosina 1985-1994, jona aikana hän teki läpimurtonsa soittamalla hollantilaisissa yökerhoissa. Suosio nousi ennennäkemättömäksi 90-luvun lopulla, jolloin hänen ensimmäiset julkaisunsa ilmestyivät. Hänen varsinaisena läpimurtohittinään voidaan varmasti pitää Deleriumin “Silence”-kappaleen remixiä, joka ilmestyi heinäkuussa 1999.

Rakkaalla lapsella on monta artistinimeä

Tiëston artistinimi on muunnos hänen lempinimestään, joka hänellä oli lapsuudessa. Mutta se ei suinkaan ole hänen ainoa artistinimensä, vaan niitä on ollut vuosien varrella monia erilaisia. Niistä kysyttäessä Tiësto totesi eräässä haastattelussa vain että niitä on ollut, ja että hän työskentelee nykyäänkin muutamalla muulla artistinimellä, muttei paljastanut niistä sen enempää vaan piti ne salaisuutena. Ehkä on hyväkin suosion huipulla ollessansa pitää yllä pientä salaperäisyyden huntua.

Joka tapauksessa Tiëston ura on ollut kadehdittavan noususuuntainen hänen nuoruudestaan lähtien. Hän on muuan muassa esiintynyt vuoden 2004 kesäolympialaisten avajaisissa, ja hänen siellä soittamansa kappaleet on kerätty albumeihin Parade of the Athletes ja Parade of the Athletes Unmixed. Tiësto on myös voittanut monia musiikkimaailman palkintoja, kuten vuonna 2002 hollantilaisen TMF-palkinnon, sekä Ison-Britannian Dance Star -palkinnon. Hänet on myöskin valittu tunnetun bilesaaren Ibizan parhaaksi DJ:ksi. Miksauskokoelmia häneltä on julkaistu valtavia määriä, ja hänen esiintymisistään olemme saaneet nauttia täällä Suomessakin moneen otteeseen aina Helsinki Clubin tapahtumasta vuonna 2003 viimeisimpään keikkaansa Helsingin Messukeskuksessa Electric-festivaaleilla vuonna 2017. Mainittakoon vielä, että Tiësto on remixannut suomalaisen HIM-yhtyeen laulun Love, The Hardest Way.

Mitä nykyään kuuluu tälle tämän vuoden alussa 50 vuotta täyttäneelle artistille? Joko meno alkaa hidastua? Ei siltä vaikuta, kun katsoo miehen keikkakalenteria. Ainakin lokakuussa on luvassa esiintyminen Amsterdamissa, Hollannissa, voidaan sanoa suorastaan herran omalla “kotikentällä”. Marraskuussa sitten mennäänkin jo toiselle puolelle maailmaa, Meksikon Guadalajaraan, jossa keikkoja Dreamfields -festivaaleilla on peräti kaksi. On kyllä ihailtavaa, kuinka artisti jaksaa edelleen tehdä työtä melkoisen kuluttavan musiikkimaailman parissa.

Toki hän omien sanojensa mukaan on myös viime vuosina uudistunut, mikä varmasti on yksi edellytys sille, että kipinä musiikkiin ja DJ:n työhön säilyy. Nykyään keikoillansa soitetaan huomattavasti elektronisempaa, housesta innoituksensa saavaa indie-pop -musiikkia, ja trancemusiikki on jätetty vähemmälle, ellei suorastaan kokonaan pois. Yhdestä asiasta voimme kuitenkin olla varmoja: Tiësto on yksi oman aikansa suurimmista ja tunnetuimmista kansainvälisistä tranceartisteista, eikä tähden loisto ole sammumassa vielä pitkään aikaan.