Vuonna 1965 syntynyt amerikkalainen räppäri, levytuottaja ja yrittäjä Andre Romelle Young tunnetaan paremmin taiteilijanimellä Dr. Dre. Nykyään hän toimii perustamiensa Aftermath Entertainment- ja Beats Electronics -yritysten toimitusjohtajana. Aikaisemmin hän toimi osaomistajana ja räppärinä Death Row Records -levymerkillä.

Gangsta rapin pioneeri Dr. Dre rakasti jo nuorena musiikkia. Hän toimi teini-iässä DJ:nä, mutta hänen varsinainen menestyksensä lähti käyntiin N.W.A.-rap-ryhmän kautta, minkä myötä hän oli myös mukana perustamassa Death Row Recordsia vuonna 1991. Seuraavana vuonna hänen ensimmäisestä sooloalbumistaan The Chronicista tuli valtava hitti. Vuonna 1996 Dre perusti Aftermath Entertainmentin ja allekirjoitti levymerkilleen sopimuksen Eminemin ja 50 Centin kanssa. Myöhemmin hän oli mukana perustamassa Beats Electronics -yritystä, jonka myymisestä vuonna 2014 Applelle hän nettosi miljoonia dollareita.

Nuoruus

Andre Romelle Young eli Dr. Dre syntyi helmikuussa 1965. Molemmat hänen vanhemmistaan olivat laulajia, joten Dre peri heidän musiikillisuutensa jo syntymässään. Hänen äitinsä Verna lopetti laulamisen Four Aces -yhtyeessä hieman ennen Dren syntymää. Dren vanhemmat erosivat ja hän jatkoi elämistään äitinsä kanssa, joka meni naimisiin uudelleen lukuisia kertoja. He joutuivat muuttamaan useasti ja siirtyivät jossain vaiheessa Wilmington Arms -asuinalueelle Comptoniin. Koulussa Dre osoitti lahjakkuutta piirtämiseen, mutta ei ollut kiinnostunut juuri muista kursseista. Hän halusi ainoastaan tehdä musiikkia. Saatuaan vuonna 1984 joululahjaksi musiikkimikserin, hän muutti perheen kodin omaksi studiokseen, jossa hän teki loputtomasti töitä yhdistellen eri kappaleita ja ääniä itsensä näköiseksi äänimaailmaksi.

Dre alkoi viettää aikaa Los Angelesissa sijainneessa Eve After Dark -yökerhossa, jossa hän sai lopulta mahdollisuuden työskennellä tiskijukkana. Hän liittyi yökerhoissa keikkailleeseen World Class Wreckin’ Cru -ryhmään ja kehitti itselleen rap-nimen Dr. Dre.

Musiikkiuran alkuvaiheet

Dre perusti vuonna 1985 N.W.A.-rap-ryhmän, jonka muut jäsenet olivat Easy-E, Ice Cube, Yella, MC Ren, Arabian Price ja D.O.C. Ryhmän sanoitukset olivat karkeita ja katujen elämää heijastelevia, joten Dre sai tuottaa niihin sopivaa iskevämpää taustamusiikkia. N.W.A.:n toinen albumi Straight Outta Compton vuodelta 1988 myi yli 2 000 000 albumia ja loi musiikkiin aivan uuden genren, gangsta rapin. Levyn sanoitukset aiheuttivat ristiriitaisia tunteita ja kovaa keskustelua. Niiden väitetiin yllyttävän väkivaltaan, jonka vuoksi FBI lähetti Ruthless Records -levy-yhtiölle varoituskirjeen levyä koskien.

The Chronic -sooloalbumi ja ura tuottajana

Dre julkaisi vuonna 1992 uudella Death Row Records -levymerkillä oman levynsä The Chronicin, joka iski suoraan hip hop -listojen kärkeen. Albumin suurin hitti oli Nuthin but a ’G’ Thang -kappale, jolla esiintyi vierailemassa tuolloin vielä tuntematon räppäri Snoop Dogg. Uudella levyllään Dre toi esiin uuden musiikkityylin G-funkin, jossa hän yhdisteli funkin musiikkia ja melodioita gangsta rapiin.

Kulissien takana Dr. Dre on ollut avainvaikuttajan roolissa monien hip hop- ja rap-artistien uran takana. Hän tuotti Eazy-E:n kanssa perustamansa Ruthless Recordsin alla useiden artistien kappaleita ja oli tekemässä suurelta osin N.W.A.:n materiaalia. Dre perusti Death Row Recordsin yhdessä Marion Knightin kanssa vuonna 1991. Kyseisellä levymerkillä hän työskenteli muun muassa vuonna 1993 julkaistun Snoop Doggin Doggystyle-esikoisalbumin ja Tupac Shakurin All Eyez on Me -julkaisun kanssa vuonna 1996. Dre kuitenkin lähti samana vuonna Death Row Recordsilta jatkuvasti vaikeutuneen itä- ja länsirannikon rap-musiikkipiirien vihanpidon vuoksi. Konflikti johti lopulta Tupac Shakurin ja Biggie Smallsin kuolemaan. Dre perusti oman levymerkkinsä Aftermath Entertainmentin, jonka lukuisista artisteista kaksi suurinta menestyjää ovat olleet Eminem ja 50 Cent.