Pohjoisen perukoilla lepäävässä, pikkuruisessa Suomessa on syntynyt, kasvanut ja myös kuihtunut tuhansia bändejä. Suuri osa niistä on jäänyt vain pienen, marginaalisen yleisön tietoisuuteen. Osa on onnistunut saavuttamaan kotimaisen yleisön suosion ja luomaan näyttävän uran Suomen rajojen sisäpuolella. Sitten ovat ryhmät, jotka ovat lähteneet seuraamaan suuria unelmia hartiavoimin puskien, hulluuden rajoja koetelleen ja periksiantamattomina eteenpäin marssien – bändit, jotka ovat onnistuneet viemään musiikkinsa ulkomaille ja nakuttamaan nimensä suomalaisen musiikin historiaan.

Suomalaisen musiikin pioneeri, Hurriganes, on usealle kotimaiselle bändille suunnannäyttäjä. Remu Aaltosen vetämä, suoraviivaista rockia soittava ryhmä, oli ensimmäinen bändi, joka onnistui saavuttamaan suosiota myös ulkomailla. Toinen 1980-luvulla syntynyt ryhmä, legendaarinen Hanoi Rocks, joka ei säästellyt kritiikillään ketään, piti omaansa ja Remun ryhmää ainoina oikeina aikansa rockbändeinä. Hanoi Rocks on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä suomalaisista bändeistä. Glam rockia soittava, villistä privaattielämästään tunnettu ryhmä niitti mainetta ympäri maailmaa aina Yhdysvaltoihin ja Japaniin saakka. Sen musiikki on toiminut inspiraationa suurille artisteille, kuten Foo Fightersille, Guns `N Roselle, Billy Idolille ja Mötley Cruelle. Jälkimmäisen kanssa bändi teki myös vuonna 1984 surullisenkuuluisan yhteiskiertueen, jonka aikana alkoholinhuuruisen illanvieton jälkeen Hanoi Rocksin rumpali Razzle menehtyi auto-onnettomuudessa.

2000-luvun suosikit

1980-luvun suunnannäyttäjien jälkeen Suomesta on nostanut päätään useita kansainväliseen suosioon nousseita bändejä. Vuonna 2018 pillit pussiin laittanut HIM onnistui myymään kultaa USA:ssa albumillaan Dark Light tehden näin suomirockin historiaa. Lähes 30-vuotisen uransa aikana HIM keräsi laajan kuulijakunnan ympäri maailmaa tummasävytteisellä love rockillaan. Toinen 2000-luvulla maailmansuosioon noussut bändi on The Rasmus. Ryhmä perustettiin jo vuonna 1994 bändin jäsenten ollessa vasta yläasteikäisiä, ja kotimaassa se saavutti välittömästi suuren suosion. Vuosien aikana myös eurooppalaiset radiokanavat alkoivat kiinnostua ryhmän musiikista ja soittaa bändin kappaleita, ja kansainvälinen menestys pääsi alkamaan. Suosiosta kertoo myös kovat levynmyyntiluvut, jotka ylittävät jo viisi miljoonaa kappaletta. Bändin pop rockia kuunnellaan nykään aina Australiassa, Meksikossa ja Japanissa saakka. Maailmalla menestyneisiin poprock-bändeihin lukeutuu myös Sunrise Avenue, joka on nykyään erityisen aktiivinen Saksan keikkalavoilla. Sunrise Avenue on perustettu vuonna 2002, ja ryhmän laulukielenä on ollut alusta saakka englanti – tavoite on ollut selkeä heti lähtöpisteestä alkaen. Euroopassa suurta suosiota on niittänyt myös Darude, jonka Sandstorm-kappaleelta ei vuonna 2000 voinut välttyä. Se ylitti kultarajan myös Yhdysvalloissa. Darude jatkaa edelleen keikkailua dj:nä. 

Suomi – raskaan musiikin luvattu maa

Raskaamman musiikin puolelta Suomi on lähettänyt maailmalle useita, erittäin kiinnostavia ryhmiä. Kaikkein laajimman kuulijakunnan on saavuttanut Nightwish, joka yhdistää lyyristä laulua metallimusiikkiin. Yhdistelmä toimii niin hyvin, että vuodesta 1996 saakka toiminnassa ollut ryhmä on myynyt maailmanlaajuisesti jo yli 8 kahdeksan miljoonaa levyä.  Persoonallinen tyyli toimii myös Apocalypticalla, joka sovittaa Metallican kappaleita sellolla tulkituiksi versioiksi. Yhtye on hankkinut faneja ympäri maailmaa, levymyyntiluvut kohoavat miljooniin ja kansainväliset festarilavat ovat tuttuja bändille. Suomi on hyvin tunnettu raskaan musiikin maana. Metallimusiikin ystävät, joita löytyy ympäri maailmaa, arvostavat korkealle kotimaastamme ponnistavia ryhmiä. Esimerkiksi Children of Bodom, joka soittaa extreme metallia, on laajasti tunnettu metallipiireissä maailmalla. Melodista power metallia soittavat Stratovarius ja Sonata Arctica ovat myös hankkineet kansainvälisen kuulijakuntansa. Kaikki jutussa mainitut ryhmät inspiroivat laajasti muusikon urasta haaveilevia, sekä kannustavat tavoittelemaan unelmiaan ja haluamaan enemmän. Ne rohkaisevat takkuisella matkalla menestykseen toimimalla elävänä esimerkkinä siitä, että uskomalla itseensä ja kovalla työllä unelmat on todella mahdollista saavuttaa.