Jos musiikin tekeminen on sinulle harrastus, jonka otat vakavasti, voi olla syytä miettiä harrastuksen muuttamista myös liiketoiminnaksi. Mikäli taitosi musiikin tekemisessä ja studioäänitteiden nauhoittamisessa ja jälkikäsittelyssä ovat korkealla tasolla, voit kyetä saamaan harrastuksestasi myös taloudellisen korvauksen työskentelemällä kotistudiossasi ja tekemällä tai äänittämällä kappaleita muille.

Jos olet epävarma musiikkiurastasi etkä halua vielä luopua täysin päivätyöstäsi, on kotonasi sijaitseva studiokäyttöön varattu huone monesti tarpeisiisi riittävä. Voit työskennellä silloin kun sinulle sopii, esimerkiksi iltaisin tai viikonloppuisin, eikä tilan tarvitse olla käytössä joka päivä. Mikäli taas aiot tehdä musiikkia päätyönäsi täyspäiväisesti, on jo syytä vuokrata tätä tarkoitusta varten oma tila. Sekä kotistudiolla että vuokratulla tilalla on tietenkin omat etunsa ja haittansa.

Oman kotistudion edut

Kotistudion yksi suurimmista eduista on se, ettei siitä tarvitse maksaa erillistä vuokraa asuntosi lisäksi. Sinulla on vain yksi vuokra tai asuntolaina maksettavanasi ja pystyt sijoittamaan säästyneen rahan paremmin joko henkilökohtaiseen tai yrityksesi talouteen. Säästöjä aiheuttaa niin ikään sekä rahan että ajan suhteen myös työmatkojen puuttuminen. Ruuhkaisessa kaupunkiympäristössä työmatkoihin saattaa kulua viikkotasolla useita tunteja.

Oman kotistudion edut

Oman kotistudion edut

Kotona työskentely tarjoaa myös paremmat mahdollisuudet viettää aikaa perheesi kanssa. Sinulla jää enemmän aikaa vietettäväksi puolisosi tai perheesi kanssa – joiden eteen juuri teet työtä – jos työskentelet kotistudiosta käsin. Kotona työskentelyn ansiosta olet enemmän saatavilla ja kykenet käyttämään aikaasi joustavammin perhevelvollisuuksien hoitamiseen. Tämä mahdollistaa myös nopeamman reagoinnin asiakkaittesi pyyntöihin. Jos heiltä tulee kiireellinen tilaus tärkeästä työstä, voit tarpeen vaatiessa vastata siihen erittäin nopeasti.

Kotistudiossa työskentelemisen haittapuolet

Eräs ilmeinen kotistudion haitta on sen vaatiman tilan tarve. Sinulla täytyy olla riittävän suuri tila omistettuna toimintasi tarpeita varten. Jos esimerkiksi äänität studiollasi yhtyeitä, sinulla on oltava riittävästi tilaa rumpuseteille ja kaikille yhtyeen jäsenille turvallista työskentelyä varten. Jos teet studionauhoituksia maksaville asiakkaille, sitä varten on syytä olla tarkoitukseensa pyhitetty oma tilansa.

Vaikka kotoa käsin työskentelyssä on ilmeiset etunsa, on siinä myös omat haittansakin. Joillekin ihmisille kotona työskentely aiheuttaa ongelmia, koska kotiolot sisältävät niin paljon mahdollisia häiriötekijöitä ja vaikuttavat keskittymiskykyyn. On todella helppoa huomata siirtyneensä yhtäkkiä kotiaskareiden pariin tai jämähdettyä liian pitkälle tauolle.

Kotona työskentely on tietenkin myös yksityisyyteen liittyvä asia. Studiotyöskentelyyn voi kuulua usein se, että kotiisi tulee useita eri asiakkaita, jotka viipyvät kerralla pitkään useiden tuntien ajan. Kotistudioosi voi tulla kenties asiakkaita, joita et tunne kovin hyvin. Jos olet perheellinen, on syytä pohtia, kuinka muut perheenjäsenet suhtautuvat jatkuvaan vieraiden ihmisten näkemiseen kodissaan. Kalliit studiolaitteet voivat myös houkutella paikalle murtovarkaita, joten kotistudion mainostamisessa on noudatettava tervettä varovaisuutta.

Liiketiloista vuokratun studion edut

Jos päätät vuokrata studion erillisistä tiloista, antaa se valinnanvapauksia tietyissä asioissa ja asettaa rajoituksia toisissa. Työetiikka voi olla erillisessä tilassa kotistudiota parempi, kun ympärillä ei ole kaikkia kodin häiriötekijöitä. Työskentely oman kodin ulkopuolella auttaa monesti keskittymään paremmin juuri työtehtäviisi.

Vuokratussa studiossa työskentely voi tehdä työstä myös ammattimaisemman tuntuista, kun asiakkaat voi kohdata kodin sijasta omassa liiketilassa. Näin asiakkaat oppivat tuntemaan sinut vain työsi tulosten kautta, eivätkä henkilökohtaisessa elämässäsi kotonasi. Tämä antaa turvallista välimatkaa työn ja kotielämän välille. Fyysisen välimatkan ja studion sijainnin voit päättää itse tarpeidesi ja budjettisi mukaisesti. Voit myös valita toimintaasi sopivan kiinteistötyypin ja -koon.

Vuokrastudion haitat

Vuokratilan hankkiminen ja varustaminen maksaa rahaa. Budjettien ja talousarvioiden on oltava hyvin tehtyjä, koska liiketilan pystyttäminen aiheuttaa aina etukäteiskuluja ja -talletuksia, mahdollisia lakikuluja, vuokran, vakuutuksen, käyttökuluja sekä muun muassa huolto- ja työmatkakuluja. Nämä kaikki kulut on saatava hoidettua ennen kuin yrittäjälle tai työntekijöille voidaan maksaa palkkoja. Myös vuokraehdot on käsiteltävä huolella, joissakin tiloissa vuokrasopimus täytyy tehdä määräaikaisesti vähintään joksikin tietyksi ajanjaksoksi. Sinun täytyy olla varma yrityksen taloudesta pidemmälle ajalle, jos aiot rakentaa studion vuokratiloihin.

Studion rakentaminen vaatii myös omat kulunsa. Voit joutua sijoittamaan rahaa saadaksesi tilan sopivaksi studiotasi varten. Sinun tarvitsee mahdollisesti äänieristää tilan seinät ja katto estääksesi häiriöäänten pääsemisen tilaan, akustoida studio sopivan äänimaailman luomiseksi sekä luoda tilasta miellyttävä ja kutsuva, että myös asiakkaat viihtyvät studiossa.

Kolme vinkkiä musiikin tuottamiseen kotistudiossa

Älä kuluta rahaa studiovälineisiin, joita et tarvitse. Jos sinulla on paljon rahaa tuhlattavaksi, voit ostaa studioosi uusimmat ja kalleimmat laitteet ja ohjelmistot, mutta sinun ei tarvitse enää nykyään käyttää valtavasti rahaa hyvälaatuisen ja ammattimaisen studioäänen saavuttamiseksi. Tänä päivänä saatavilla on edullisia vaihtoehtoja, joiden tuottama ääni on parempi kuin kymmenen kertaa kalliimmilla laitteilla 15 vuotta sitten. Tärkeimpiä investointeja on käytettävä tietokone, esimerkiksi MacBook Pro ja siihen hankittava äänikortti, kuten vaikkapa edullisen hintaluokan Presonus AudioBox USB pieneen kotistudioon, sekä tietokoneen musiikkiohjelmisto, kuten Apple-käyttäjille suositeltava Logic Pro X.

Kolme vinkkiä musiikin tuottamiseen kotistudiossa

Kolme vinkkiä musiikin tuottamiseen kotistudiossa

Pidä luovia taukoja työskennellessäsi. Oman musiikin tekeminen ja miksaaminen voi olla vaikea polku, koska keskittymiskyvyn menettäminen on niin helppoa. Liian pitkä yhtäjaksoinen työskentely on raskasta korvien erottelukyvylle ja keskittymiselle, ja tämä näkyy usein aloittelijoiden tuottamissa miksauksissa tylsänä lopputuloksena, jossa instrumenttien yksilöllisyys ei erotu. Lepuuta aina tunnin tai kahden välein hetki korviasi ja lue päivittäiset musiikkialan uutiset Rumbasta tai Soundista, opiskele uutta kieltä Speaklyssa tai WordDivessa tai pelaa Älypäässä tai Pokerstarilla. Sillä ei ole merkitystä mitä teet, vaan tärkeintä on siirtää keskittymiskykysi hetkeksi muualle.

Nauhoita vain enintään 24 raitaa. Moni saattaa ajatella, että mitä enemmän raitoja äänitteeseen nauhoitetaan päällekkäin, sitä mahtipontisempi ja monitasoisempi äänimaailmasta tulee. Asia on itse asiassa päinvastoin. Useiden huipputuottajien mukaan hyvä nyrkkisääntö on nauhoittaa kappaleelle korkeintaan 24 raitaa. Vuosikymmenten ajan tämä oli maksimimäärä, mutta tuolta ajalta on silti syntynyt mestarillisia kappaleita.