Maailmassa ei varmasti montaa ihmistä ole, joka ei olisi joskus elämässään kuullut Michael Jacksonista, tai ainakin kuullut hänen musiikkiaan. Michael Jackson oli elämänsä aikana kiistämätön popin kuningas, saavuttaen huimia ja ennätyksellisiä levymyyntilukuja ja voittaen lukuisia musiikkialan palkintoja – mutta myös melko kiistanalainen henkilö alati muuttuvan ulkonäkönsä ja yksityiselämänsä käänteitten ansiosta. Mutta minkälainen oikeastaan oli Jacksonin elämä ja ura? Sitä lähdemme nyt hieman tarkastelemaan.

1958-1981

Michael Jackson syntyi elokuussa 1958 Indianassa, Chicagon esikaupunkialueella. Hänellä oli kolme siskoa ja kuusi veljeä, ja heistä myös osa on tehnyt musiikkiuraa. Perheen isä Joe esiintyi jo aikanaan R&B-yhtyeessä nimeltä The Falcons, ja harjoitutti jatkuvasti myös Michaelia ja hänen sisaruksiaan – usein hyvin kyseenalaisilla ja väkivaltaisilla keinoilla, kuten Jackson myöhemmissä haastatteluissa on kertonut. Michaelin musiikillinen lahjakkuus ilmeni hyvin varhain, ja jo vuonna 1964 hän oli osa isoveljiensä perustamaa Jackson Brothers -yhtyettä. Kun Michael oli vain kahdeksanvuotias, hänestä tuli yhtyeen pääsolisti yhdessä veljensä Jermainen kanssa, ja yhtyeen uudeksi nimeksi tuli The Jackson 5. Yhtyeen suosio kasvoi tasaiseen tahtiin, ja Michaelia kuvailtiin “ihmelapseksi, jolla on ylivertaisia musiikillisia lahjoja”. Vuosina 1969-1975 yhtye julkaisi huimat kymmenen studioalbumia ja monia hittisinglejä Motownilla, ja Michael julkaisi tänä aikana myös omia sooloalbumejaan. Vuonna 1975 muutettiin nimi muotoon The Jacksons, ja nyt mukaan tuli Jermainen tilalle pikkuveli Randy. Heillä oli myös oma TV-show, jossa Michael oli tanssi- ja lauluesitysten pääesiintyjä. Seuraavaksi Michael tekikin sooloalbumin Off the Wall, jossa tuottajana toimi Quincy Jones, ja tämä albumi teki historiaa ollen Yhdysvalloissa ensimmäinen, jonka kappaleista 4 nousi heti top 10:een, muuan muassa edelleen pintansa pitävä “Don’t Stop ‘til You Get Enough”. Seuraavana vuonna 1980 Jackson voitti useita musiikkialan palkintoja, esimerkiksi arvostetun Grammy-palkinnon. Tähti oli alkanut muuttua kiintotähdeksi, ja lisää oli tulossa.

1982-2009

Todellisen läpimurtonsa Michael Jackson teki vuoden 1982 lopulla julkaistulla albumilla Thriller. Se on kaikkien aikojen myydyin albumi Yhdysvalloissa, ja koko maailmassa toiseksi myydyin, se pysyi Yhdysvalloissa 37 viikkoa albumilistan ykkössijalla – sanalla sanoen se oli valtava menestys. Tuolla levyllä oli nimikappaleen lisäksi myös sellaiset kestohitit kuin “Billie Jean” ja “Beat it”. Kun Jackson esitti vuoden 1983 toukokuussa televisiossa Motown 25 -erikoislähetyksessä “Billie Jean” -kappaleensa, on esitys jäänyt suurinpiirtein kaikkien muistoihin; hänen yllänsä oli sittemmin tutuksi tullut musta paljettitakki ja toisessa kädessä tekojalokivin koristeltu golfkäsine, ja siinä myös nähtiin ensimmäisen kerran kuuluisa moonwalk-tanssiliike. Seuraavina vuosina Michael Jackson oli mukana muun muassa hyväntekeväisyyssinglen “We Are the World” tekemisessä, näytteli elokuvassa Captain EO, ja teki seuraavan albuminsa Bad vuonna 1987. Bad menestyi mukavasti, vaikka ei ollut kaupallisesti aivan Thrillerin veroinen menestys. Rosoinen, värikäs nimikappaleen musiikkivideo sen sijaan oli yksi Jacksonin uran merkkipaaluista.

Samoihin aikoihin Jackson alkoi kärsiä kahdesta eri ihosairaudesta, jotka vaikuttivat hänen ulkonäköönsä muun muassa vaalentamalla osia ihosta. Hän oli ollut jo vuonna 1979 kahdessa nenäleikkauksessa murrettuaan nenänsä tanssiessaan, vuonna 1984 yhdessä, ja nyt alkoi hänen ulkonäkönsä ja kasvojensa rakenne muuttua. Media alkoi kertoa vähitellen yhä uskomattomampia tarinoita Jacksonin elämästä, hänen arveltiin olevan hyvin kaukana todellisuudesta, ja nimitys “Wacko Jacko” keksittiin. Michael Jackson julkaisi myös omaelämäkerran nimeltä Moonwalk, osti maata Kaliforniasta ja perusti kuuluisan Neverland Ranch -maatilansa.

Michael Jackson - popin kuningas
Michael Jackson – popin kuningas

Tässä vaiheessa hänen musiikillisen menestyksensä myötä hänestä alettiin käyttää nimitystä “King of Pop” eli popin kuningas. 1990-luvulla Michael Jackson koki yksityiselämässään sekä pahoja että hyviä asioita: häntä syytettiin lasten hyväksikäytöstä, ja hänestä tuli itsestään isä vuosina 1997 ja 1998. 1990-luvulle mahtuu niin ikään Jacksonin HIStory-kiertue, jolloin hän esiintyi myös Suomessa. 2000-luvulla Jackson ehti vielä saada lukuisia hittejä ja palkintoja, hänelle syntyi kolmas lapsi, hän koki lisää syytteitä ja oikeudenkäyntejä, ja joutui myymään suurimman osan Neverlandista. Kuolemansa Michael Jackson kohtasi lopulta vain 50-vuotiaana kesäkuussa 2009, hetkeä ennen suuren, viimeiseksi kaavaillun konserttikiertueen aloittamista. Maailma menetti näin yhden suurista musiikkilahjakkuuksistaan, popin kuninkaallisen.