Phil Spector on yhdysvaltalainen tuottaja, joka tunnetaan laajoihin instrumentaatioihin ja esimerkiksi kaiun käyttöön perustuvasta niin kutsutusta äänivallista. Spector on ensimmäisen supertähteyteen noussut musiikkituottaja, jolla oli tunnistettava tavaramerkinomainen äänimaailmansa.

Nuoruus ja varhainen ura

Phil Spector syntyi nimellä Harvey Philip Spector tapaninpäivänä vuonna 1940 New Yorkissa Yhdysvalloissa. Hänen isänsä surmasi itsensä, kun Phil Spector oli yhdeksän vuotta vanha. Hänen perheensä muutti myöhemmin Los Angelesiin vuonna 1953. Siellä Spector kävi Fairfaxin high schoolia, jossa hän oppi soittamaan kitaraa, minkä jälkeen hän alkoi myös kirjoittaa omia kappaleitaan.

Fairfaxin high schoolissa Phil Spector tapasi siellä opiskelleet Marhall Leibin, Harvey Goldsteinin ja Annette Kleinbardin, joiden kanssa Spector kokosi yhtyeen nimeltään The Teddy Bears. Yhtye julkaisi vuonna 1958 menestyskappaleen To Know Him Is To Love Him, joka oli osa Spectorin isän hautakiveen kaiverretusta muistokirjoituksesta. Kappale nousi ykköshitiksi Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa.

Nuorten muodostaman yhtyeen menestys tuntui alkuvaiheessa varmalta, mutta sen seuraavat singlet eivät enää nousseet merkittäville sijoille myyntilistoilla, minkä seurauksena yhtye lopulta hajosi vuonna 1959. Yhtyeen jäsenten jatkettua matkaansa omille teilleen, Spector harhaili jonkun aikaa ympäriinsä ja palasi sitten Los Angelesiin ja levytystoiminnan pariin keskittyen tällä kertaa lähinnä tuottamiseen.

Nousu menestykseen

Spector lähti New Yorkiin itsenäisten tuottajien Lester Sillin ja Lee Hazelwoodin tukemana. Siellä on työskenteli menestystä saavuttaneiden hittitehtailijoiden Jerry Leiberin ja Mike Stollerin kanssa. Spector toimi tuottajana Dune Recordsilla, missä hän tuotti sarjan suureen suosioon nousseita hittejä ja nousi alallaan sensaatioksi. Vuonna 1961 Spector perusti yhdessä Sillin kanssa oman levy-yhtiönsä, Philles Recordsin, joka teki levytyssopimuksen The Crystals -yhtyeen kanssa.

Kahteenkymmeneenyhteen ikävuoteen mennessä Spector oli tuottanut jo 20 peräkkäistä hittiä ja hänestä oli tullut miljonääri. Hän alkoi kehittää äänivalliksi nimettyä tekniikkaansa vielä entisestään. Hän lisäsi päällekkäin kymmenien muusikkojen soittoa luodakseen vaikuttavan äänimaailman, jota Spector kuvasi wagnerilaiseksi lähestymistavaksi rock and rolliin. Tämä tyyli teki Spectorista entistä kuuluisamman musiikkiteollisuuden parissa, ja lukuisat nimekkäät artistit ryhtyivät kopioimaan hänen tyyliään, kuten esimerkiksi The Beach Boys ja Bruce Springsteen.

Eristäytyminen ja yhteistyö Beatlesin kanssa

Vuonna 1966 Spector tuotti Tina Turnerin kappaleen River Deep, Mountain High, jota hän piti kaikkien aikojen parhaana tuotantonaan. Vaikka kappale sijoittuikin Ison-Britannian popmusiikin listalla sijalle kolme, se jäi Yhdysvalloissa sijalle 88. Tästä katkeroituneena Spector eristäytyi ulkomaailmasta kahden vuoden ajaksi, jolloin hänen käytöksensä raportoitiin olleen omituista ja lähes psykoottista. 1960-luvun loppupuolella hän ei tehnyt enää juuri mitään.

Eristäytyminen ja yhteistyö Beatlesin kanssa

Eristäytyminen ja yhteistyö Beatlesin kanssa

Vuonna 1969 Spector palasi töihin, kun häntä pyydettiin tuottamaan George Harrisonin ja John Lennonin sooloalbumit. Kun työ osoittautui tuloksekkaaksi, häntä pyydettiin tuottamaan Beatlesin studionauhoituksista markkinointikelpoinen albumi. Lopputuloksena syntyi Let It Be, joka ampaisi sekä Yhdysvaltain että Ison-Britannian listojen kärkeen.

Lana Clarksonin murha

Vuonna 2003 Spector pidätettiin näyttelijätär Lana Clarksonin kuolemaan johtaneeseen ampumavälikohtaukseen liittyen. Poliisi saapui Spectorin huvilalle Kalifornian Alhambrassa hänen autonkuljettajansa hätääntyneen hälytyspuhelun jälkeen, jolloin he löysivät Lana Clarksonin ammuttuna. Spector pidätettiin epäiltynä Clarksonin murhasta.

Jutun oikeuskäsittely alkoi Los Angelisissa. Spector saapui oikeuden istuntoihin erilaisissa peruukeissa, mikä aiheutti kiivasta keskustelua internetissä. Valamiehistö ei päässyt yksimielisyyteen asiasta, ja juttu kuivui kokoon syyskuussa 2007. Murhan oikeuskäsittely avattiin kuitenkin jälleen vuonna 2008, ja seuraavana vuonna Spector tuomittiin 19 vuoden vankeusrangaistukseen toisen asteen murhasta. Murhaoikeudenkäynnin tapahtumista julkaistiin vuonna 2013 Phil Spectorin nimeä kantava elokuva, jossa Spectoria esittää Al Pacino.