Äänitysstudiota on olemassa hyvin monenlaisia ja ne on varustettu erilaisilla varustelutasoilla. Ammattilaisstudiot sijaitsevat yleensä omassa liikehuoneistossa tai -rakennuksessa, ja niistä löytyy kaikki tarvittavat työkalut ammattimaisen lopputuloksen tuottamiseksi tehokkaimmalla mahdollisella tavalla. Puoliammattilaisstudio on tiloiltaan ja varustelultaan hieman vaatimattomampi, se voi sijaita kotonasi tai jossain muussa paikassa. Se sisältää tyypillisesti tarvittavat välineet usean muusikon samanaikaiseen tallentamiseen. Kotistudio voi olla myös puhtaasti siihen tarkoitukseen varattu huone, joka sisältää studiotasoiset huonekalut ja akustisen pintakäsittelyn, tai sitten kyseessä voi olla makuuhuoneen nurkkaan kasattu pieni järjestelmä, joka täyttää vähimmäisvaatimukset äänen tallentamiseen tietokoneellesi.

Tässä artikkelissa tarkastellaan näitä aivan välttämättömiä perusvälineitä kotistudion rakentamiseen. Aloittelijoilla on yleensä luonnollisesti halu oppia mahdollisimman paljon mahdollisimman nopeasti, mutta alkuun pääsemiseksi tarvitsee todellisuudessa vain muutamia asioita ja ylimääräiset välineet luultavasti vain hämmentävät aloittelijaa liikaa. Jos sinulla ei ole vielä studiota, makuuhuonestudion rakentaminen on ensimmäinen määränpää.

Tietokone ja ohjelmisto

Nykyään lähes kaikki levytysstudiot ovat digitaalisia, joten ensimmäinen tarvittava asia myös kotistudion perustamiseksi on tietokone. Vaikka voitkin käyttää alkuun mitä tahansa vanhaa tietokonetta, sinun kannatta lopulta sijoittaa rahasi niin hyvään tietokoneeseen kuin sinulla on suinkin varaa. Tämä johtuu siitä, että digitaaliset musiikinteko-ohjelmat vaativat äärimmäisen paljon suoritintehoa. Saadaksesi täyden hyödyn kaikista ohjelmiston ominaisuuksista sinulla on oltava todella tehokas tietokone. Klassinen esimerkki musiikin tuottamiseen käytettävästä tietokoneesta on Macbook Pro.

Digitaalinen musiikinteko-ohjelma (Digital Audio Workstation eli DAW) on tärkein ohjelmisto, joka käytät musiikin nauhoittamiseen, muokkaamiseen ja miksaamiseen tietokoneellasi. Alun perin nämä ohjelmistot luotiin muistuttamaan analogisia mikseripöytiä ennen digitaalisuuden aikakautta, eikä niiden ulkoasu ole juuri sen kommin muuttunut.

Yksi tunnetuimmista DAW-ohjelmisto on ollut jo pitkään Pro Tools, joka sopii loistavasti kaiken tasoisille studioille, mutta se ei ole läheskään ainoa vaihtoehto. Musiikinteko-ohjelmia on tarjolla runsaasti erilaisia oman budjetin ja musiikkityylin mukaan.

Äänikortti

Kun olet hankkinut ohjelmiston, seuraavaksi sinun täytyy hommata äänikortti, joka tarjoaa kaikki tarvittavat liitännät, että voit siirtää musiikkia sisään tietokoneellesi äänittäessäsi sekä ulos tietokoneestasi toistamisen aikana. Perinteisesti äänikortit eivät muuta tehneetkään, mutta nykyään ne sisältävät runsaasti erilaisia ominaisuuksia, kuten digitaalimuunnoksen, mikrofonien esivahvistimet, suorakytkentäyksiköitä, kuulokevahvistimia ja monitoriohjaimia.

Äänikortti

Äänikortti

Mikrofonit ja kuulokkeet

Mikrofoneja on ollut olemassa jo ennen äänitysstudioita, mutta ne eivät ole kuitenkaan juuri muuttuneet kaikkien näiden vuosien aikana. Monet puoli vuosisataa sitten käytössä olleista huippumalleista ovat vielä tänäkin päivänä arvostettuja tuotteita. Mikrofonit eivät kuitenkaan ole yksinkertainen asia, vaan päinvastoin. Tyypillisesti äänitysstudioissa on kymmeniä mikrofoneja erilaisten äänien ja erilaisten instrumenttien äänittämiseen erilaisissa tilanteissa.

Studiovarusteista kaikista tutuimmat monelle ovat kuulokkeet. Mutta vaikka omistaisit hyvät kuluttajatason kuulokkeet, ne eivät välttämättä riitä ammattilaistasolla musiikin tuottamiseen. Studiokuulokkeet voi jakaa kahteen erilaiseen luokkaan käyttötarkoituksensa mukaisesti, suljettuihin kuulokkeisiin ja avoimiin kuulokkeisiin.

Studiomonitorit

Studiossa käytettäviä kaiuttimia kutsutaan studiomonitoreiksi tai lähikenttämonitoreiksi. Vaikka ne usein näyttävätkin tavallisilta kaiuttimilta, ne eivät ole sitä. Kuluttajaluokan kaiuttimiin verrattuna studiomonitorit toimivat hyvin eri tavalla. Kun kuluttajakaiuttimet yleensä korostavat tiettyjä taajuusalueita parantaakseen kuuntelukokemusta, tekevät studiomonitorit juuri päinvastoin. Ne tuottavat täysin tasaisen taajuusvasteen, jotta ääniteknikot kuulevat miksauksen aidossa muodossaan kaikkine virheineen, että he voivat säätää sitä tarvittaessa.

Kaapelit

Ammattilaisstudiot ovat yhtä kaapeliviidakkoa satoine kaapeleineen, joiden kymmenien erilaisten liitinten nimistä et ole luultavasti koskaan edes kuullut. Alkuun tarvitset kuitenkin vain kolme kaapelia, yhden XLR-kaapelin mikrofonin yhdistämiseen äänikorttiisi sekä kaksi muuta kaapelia, joilla yhdistät äänikorttisi monitoreihisi.