Suomalainen hip hop -musiikki on noussut 2000-luvun vaihteen underground-harrastuksesta ja kädestä käteen levinneestä mixtape-kulttuurista valtavirtaan, joka tavoittaa radion ja levymyynnin kautta satoja tuhansia suomalaisia. Ennen ainoastaan pienissä piireissä levinneiden kasettien sijaan hip hop saa miljoonia kuuntelukertoja suoratoistopalveluissa. Vaikka hip hopin näkyvin keulakuva on yleensä räppäri, varsinaisen biitin takaa löytyy yleensä samoja tuottajia. Tässä artikkelissa sivutaan heistä muutamaa.

Huge L

Huge L on Vantaalta kotoisin olevan, mutta nykyään Helsingissä asuvan hip hop -tuottajan ja rap-artistin taiteilijanimi. Huge L on tullut tutuksi alun perin valtavirrasta poikkeavan undergroundimman hip hop -musiikin tuottajana ja omakustannelevyjen julkaisijana. Huge L on tuottanut muun muassa Monsp Recordsin kautta julkaistut Touché-, Vintafe ja Egotaide-albumit vuosina 2008 ja 2009. Näiden lisäksi hän on julkaissut muun muassa CD:t Pummien miljonääri, Kelopuu, Vain promootiokäyttöön ja Fatta Platta. Huge L eroaa monista muista rap-artisteista/-tuottajista siinä mielessä, että he ei tee lainkaan livekeikkoja. Huge L on tuottanut muun muassa Ruger Hauerin Se syvenee syksyllä -studioalbumin, jonka kaikkien biisien biitit hän on tehnyt itse.

Aksim

Aksim, oikealta nimeltään Miska Soini, on Tikkakoskelta kotoisin oleva helsinkiläinen musiikkituottaja, DJ ja rap-artisti. Hän on mukana muun muassa rap-yhtye Kemmurussa Jodarokin ja DJ J-lainin kera. Aksim on tuottanut esimerkiksi Karri Koiran, JVG:n, Palefacen, Fintelligensin, Stepan ja Solosen kappaleita. Aksim on julkaissut soolosingleinä kappaleita kuten XD ja Just niin biiberi, sekä hieman blues-tyylisen ja tummasävyisemmän Tarvii-kappaleen, jossa vierailee Rich Preacher ja kitarassa Tuomo Dahlblom.

DJPP

DJPP-taitelijanimellä toimiva hip hop -DJ ja -tuottaja Perttu Mäkelä on kotoisin Helsingistä. DJPP sai ensikosketuksensa hip hopiin 1980-luvun loppupuolella, mutta hän kertoo kuunnelleensa noina aikoina myös runsaasti heavy-musiikkia. Kuvataidelukion aikana hän vaihtoi kuitenkin rockin ja kitaran soittamisen sampleriin ja hip hopin sekä elektron tuottamiseen. DJPP myös kokeili räppäämistä nimellä Painava Potilas, mutta hän on sittemmin keskittynyt lähinnä taustojen tekemiseen monille suomalaisille hip hop -artisteille. DJPP jatkoi opiskelujaan Helsingin Kuvataideakatemiassa. Ensimmäisen albuminsa hän julkaisi nimellä Tuottajalevy Mosp Recordsin kautta, vierailijoina albumilla olivat esimerkiksi Asa, Ruudolf, Notkea Rotta, Petos, Edu Kehäkettunen, Jodarok, Eevil Stöö ja Steen1. DJPP on myös mukana Uusi Fantasia -yhtyeessä. DJPP on Stig Doggin entinen kämppäkaveri ja hän on tehnyt Stig Doggin kanssa paljon yhteistyötä sekä levyillä että keikoilla.

DJ Polarsoul

Helsingistä kotoisin oleva DJ Polarsoul on yksi Suomen tunnetuimmista tiskijukista ja tuottajista. Klubikeikkojen lisäksi hänet tunnetaan varsinkin tiiviistä yhteistyöstään Asan kanssa. Polarsoul on tuottanut Asalle kaksi albumia ja toiminut lisäksi Asan keikka-DJ:nä. DJ Polarsoul on tuottanut kappaleita Asan lisäksi esimerkiksi Jodarokille ja Julma-Henrille. Hänet tunnetaan myös useita musiikkilajeja, kuten dancehallia, raggaeta, rappia ja muita tyylejä sekoittavista mixtapeistaan, ja hänellä oli oma Mixshow Bassoradio-kanavalla. Polarshow julkaisi ensimmäisen tuottajalevynsä Pilvilinna vuonna 2013. Albumi nousi Suomen virallisella albumilistalla neljännelle sijalle.

Xmies

Kuopiossa vuonna 1977 syntynyt Johannes ”Junnu” Naumanen tunnetaan paremmin tuottajanimellään Xmiehenä. Xmies on ollut lapsesta asti musikaalinen ja tutustui hip hopiin 1980-luvulla. Hän aloitti tietokonemusiikin tekemisen Amigalla vuonna 1990 ja toimi aktiivisesti demoscenessä. Nykyisin Naumanen asuu Helsingissä ja toimii Lyömättömät-nimisessä hip hop -triossa yhdessä Solosen ja Kosolan kanssa. Lyömättömillä on myös oma kolmituntinen freestyle-show joka lauantai YleX-radiokanavalla. Xmies on yksi yhdeksästä jäsenestä suomalaisessa HKI Crates -tuottajakollektiivissa yhdessä Aksimin, Clymaxin, Flamin, Jake the Breakin, Janne K:n, Staffron, Super Jannen ja Väiskin kanssa. Ryhmä julkaisi ensimmäisen tuottajalevynsä HKI Crates vuonna 2012 Monsp Recordsin kautta.