Teknomusiikki on elektronista tanssimusiikkia. Se syntyi 1980-luvun Detroitissa, kun sen ajan elektronisen musiikkiin yhdistettiin afroamerikkalaista tyyliiä ja sähköistettyä jazzia. Musiikki koki uudenlaisen fuusion, jota kutsuttiin teknoksi. Teknoa kuunnellaan paljon vielä nykypäivänäkin, joskin siitä on olemassa paljon erilaisia muotoja. Monet muiden tyylisuuntausten artistit ottavat vaikutteita teknosta ja vastaavasti teknoon voidaan yhdistää muita tyylejä.

80-luvun jälkeen teknomusiikki levisi nopeasti Yhdysvalloista Eurooppaan saakka. Siellä siitä innostuivat mm. lontoolaiset klubit, jonka jälkeen teknoa alettiin soittamaan mm. Ibizalla ja muualla. Ilmiö oli levinnyt laajalle. Monet konemusiikkia tekevät artistit alkoivat siirtymään kohti teknomusiikin suuntaa.

Mitä tekno on?

Teknossa ominaista on toistot, energisyys ja nopeatempoisuus. Musiikkia voidaan kuvailla monotoniseksi ja pelkistetyksi. Musiikissa ei käytetä aitoja soittimia, vaan siinä toistuvat syntetisaattoreilla ja rumpukoneilla tuotetut äänet. Tästä se on saanut kehujen lisäksi runsaasti kritiikkiä. Monet rock-tyyliä suosivat ovat kuvailleet teknomusiikkia “sieluttomaksi”, sillä sen tekoon ei tarvita oikeita soittimia. Teknomusiikki voi olla hyvin laaja-alaista ja siihen voidaan sisällyttää niin pop-teknoa kuin ambienttiakin. Teknoon kuuluukin paljon erilaisia alalajeja ja monet nykypäivän artistit yhdistävät tyylejä mielensä mukaan. Monet haluavatkin rikkoa rajoja ja luoda uutta, omanlaistaan musiikkia. Suomalaisista levy-yhtiöistä Sähkö Recordings on ollut yksi suomalaisen teknomusiikin vaikuttajista. Sen kautta mm. Pan Sonic, Vladislav Delay ja Jori Hulkkonen ovat saaneet laajaa suosiota. Näistä jälkimmäinen, kemiläinen Hulkkonen tekee nimenomaan Detroit-vaikutteista teknomusiikkia. Hänen tuotannossaan on hänen uransa aikana yhdistyneet niin house, acid kuin poppikin. Toisena mainittu Vladislav Delay on oikealta nimeltään Sasu Ripatti. Hän toimi aiemmin jazz-rumpalina, josta siirtyi sittemmin tämän jumputtavan tanssimusiikin pariin. Suomalaisen teknon pioneerina voidaan pitää Kimmo Rapattia eli Mono Junkia. Teknon soidessa diskoissa valot välkkyvät ja savukone tuottaa utuista, mintuntuoksuista savua yleisöön. Teknon ystävät tanssivat ja antautuvat musiikin rytmille täysin. Musiikki pauhaa läpi yön ja ihmiset tanssivat oppoutuneena rytmiin. Monet odottavat innolla erilaisia teknotapahtumia, sillä niissä on oiva tilaisuus rikkoa rajojaan esimerkiksi pukeutumisen suhteen. Monilla näkeekin juuri arjesta poikkeavia asuja, kuten kultaisia bikinejä ja värikkäitä koruja. Tarkoitus on pitää hauskaa.

Mitä tekno on
Mitä tekno on

Teknotapahtumat

Tekno kerää ihmiset yhteen ja yksi suosituimmista teknofanien tapahtumista oli Berliinissä järjestetty Love Parade. Tapahtuman historia alkoi vuodesta 1989, kun saksalaiset teknofanit sekä fanit ympäri Eurooppaa kokoontuivat juhlimaan teknomusiikin parissa. Vuosien varrella myös muut kaupungit ympäri maailman alkoivat järjestää Love Paradea. Viimeinen tapahtuma, vuoden 2010 Love Parade, sai surullisen lopun, kun 511 loukkaantui ja 21 henkeä kuoli väentungoksessa. Syynä tähän oli ainoastaan yksi sisäänkäynti, vaikka kävijöitä oli paikalla yli miljoona. Tämän jälkeen tapahtumaa ei järjestetty.

Suomessa järjestettävä Summer Sound Festival houkutteli vuoden 2015 tapahtumaan paikalle reilut 26 000 henkeä. Tapahtuma järjestetään Helsingissä. Tapahtumassa ovat esiintyneet mm. Faithless, Avicii, Armin Van Buuren, Alex Kunnari, Tiësto ja Paul Van Dyk. Tapahtumassa soi teknon lisäksi muitakin elektronisen musiikin tyylisuuntauksia.Resident’s on Tampereella pidettävä house- ja teknotapahtuma. Vuoden 2019 helmikuussa järjestettävässä tapahtumassa esiintymässä ovat Phil Paroni, Jammin’ ja Markus Rayan. Jammin. Luvassa vauhdikasta menoa näiden kolmen dj’n rytmien parissa. Amsterdamissa järjestettävä Melodic Miracles kattaa esiintyjiä, kuten Olivier Weiter, Inez Akker ja Cliff de Zoete. Musiikkia kuullaan niin teknon, electron ja housenkin puolelta. Olivier Weiterilla on ainutlaatuinen kyky saada yleisö haltuunsa ja hänen settinsä aikana ei varmasti tule tylsää. Hän on arvostettu dj ja tunnetaan mm. maratonsessioistaan.