Timbaland on yhdysvaltalainen tuottaja, sanoittaja ja rapartisti, jota pidetään persoonallisen ja tunnistettavan tyylinsä ansiosta eräänä viime vuosikymmenten merkittävimmistä hip hop- ja R&B-tuottajista. Timbalandilla on myös Timbaland & Magoo -niminen yhtye Magoon kanssa. Timbaland nousi esille erityisesti Suomessa vuonna 2007, kun häntä syytettiin suomalaisen Janne Sunin tekemän Acidjazzed Evening -kappaleen plagioinnista omassa kappaleessaan Do It. Timbaland käytti kappaleessaan Sunin säveltämää ja Assembly-tapahtumassa esitettyä Commodore 64 -versiota, josta hän kopioi samplet ja päämelodian.

Virginian Norfolkin kasvatti

Timbaland on syntymänimeltään Timothy Zachery Mosley. Hän syntyi 10. maaliskuuta 1971 tai 1972 eri lähteistä riippuen Norfolkissa, Virginian osavaltiossa Yhdysvalloissa. Timbaland kiinnostui musiikista toden teolla teini-ikäisenä, jolloin hän soitti yhtyeessä myös Virginiasta kotoisin olevien Magoon ja Pharrell Williamsin kanssa, joista tuli myöhemmin myös The Neptunesin perustajajäseniä. Virginian Norfolk tuntui pursuavan lahjakkaita artisteja tuohon aikaan, sillä Timbaland ystävystyi myös erään toisen paikallisen tulevan kuuluisuuden, Missy Elliotin kanssa.

Missy Elliot kuului 1990-luvun alkupuolella yhtyeeseen nimeltä Sista, jolla oli sopimus Jodeci-nimiseen R&B-ryhmään kuuluneen Devante Swingin kanssa. Timbaland sai yhteyden Swingiin ja liittyi hänen tuotantoryhmäänsä, jossa hän työskenteli kirjoittajana, tuottajana ja esiintyjänä. Swing antoi Mosleylle lempinimen Timbaland hänen työskennellessään Jodecin albumin parissa.

Timbaland työskenteli myös muiden projektien parissa ja mainetta hän sai erityisesti tuotettuaan Ginuwinen vuoden 1996 albumin Ginuwine…the Bachelor, jonka hittikappale Pony toi tunnetuksi 1990-luvun popmusiikkia myöhemmin leimanneen äänimaailman, jossa R&B ja hip hop yhdistyivät rosoisiin rumpukuvioihin. Samoihin aikoihin Timbaland tuotti yhdessä Missy Elliotin kanssa Aaliyahin toisen albumin One in a Million, joka sinkosi omalta osaltaan molemmat Norfolkin kasvatit kohti menestystä.

Yhteistyötä useiden artistien kanssa

Missy Elliot käytti Timbalandin osaamista omalla vuoden 1997 sooloalbumillaan Supa Dupa Fly, josta tuli huippumenestys suosittujen hittien kuten The Rain ja Sock it 2 Me ansiosta. Seuraavana vuonna Timbaland tarttui itse mikrofoniin ja julkaisi debyyttialbuminsa Tim’s Bio: Life From da Bassment, jolle hän sai esiintymään vieraaksi kovia nimiä, joihin kuuluivat muun muassa Nas, Jay-z, Missy Elliot sekä ensimmäistä kertaa levyttänyt Ludacris. Suurimmat hittinsä Timbaland on kuitenkin tehnyt laulutaitonsa sijasta tuottamistaidoillaan.

1990-luvun lähestyessä loppuaan Timbaland niitti menestystä. Hän tuotti Missy Elliotin levyt Da Real World ja Miss E…So Addictive sekä kappaleita Jay-Z:n levylle, joista tunnetuin on hitti Big Pimpin’. Timbaland jätti jälkensä useiden artistien levyille, kuten esimerkiksi Justin Timberlaken vuonna 2002 ilmestyneelle albumille Justified, joka sisälsi huippusuositun hitin Cry Me a River. Hän julkaisi myös yhteistyössä Magoon kanssa kaksi albumia 2000-luvun alkupuolella.

Oma levy-yhtiö MMG

Vuonna 2006 Timbaland perusti oman levy-yhtiönsä Mosley Music Groupin (MMG), joka kuuluu Interscope Records -levy-yhtiön alaisuuteen. Tämän levy-yhtiön alla hän tuotti välittömästi ensimmäisen hittinsä Nelly Furtadon albumin Loose myötä. Levyltä nousi suosioon muun muassa hitti Maneater. Seuravaksi Timbaland tuotti Justin Timberlaken uuden albumin FutureSex/LoveSounds, jolta kuultiin esimerkiksi hittisingle SexyBack.

Myöhempien vuosien aikana Timbaland on tuottanut albumeita hyvin erilaisille artisteille. kuten Destiny’s Childille, Madonnalle, Björkille, Ashlee Simpsonille, Rihannalle, Drakelle, Bubba Sparxxxille, OneRepublicille ja Snoop Doggille. Hän jatkoi myös omien albumiensa julkaisemista vuosina 2007 ja 2009 julkaistuilla Timbaland Presents Shock Value ja Shock Value II. Timbaland on myös jatkanut hedelmällistä yhteistyötään Justin Timberlaken kanssa, mikä on kuulunut esimerkiksi vuonna 2013 julkaistussa kaksiosaisessa 20/20 Experience -albumissa. Vuoteen 2015 mennessä Timbaland on voittanut kaikkiaan neljä Grammy-palkintoa tanssimusiikin ja R&B-musiikin kategorioissa.